ΓΛΑΥΚΩΜΑ

ΒΥΘΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥ


Σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης & θεραπείας

Γλαύκωμα είναι η παθολογική αύξηση της πιέσεως των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση), η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη βαθμιαία ατροφία των οπτικών νεύρων. Η κληρονομικότητα είναι πολύ σπουδαίος παράγων εν προκειμένω. Στο γενικό πληθυσμό η συχνότητα του γλαυκώματος είναι 3% και σε συγγενείς Α΄ βαθμού, η συχνότητα ανεβαίνει στο 25%, οκτώ φορές περισσότερο.

Η πάθηση είναι «ύπουλη», διότι ο ασθενής στα αρχικά στάδια νιώθει καλά, δεν έχει συμπτώματα, καθώς αρχικά βλάπτεται μόνον η περιφερειακή όραση. Μόνο μετά από καιρό αρχίζει να μη βλέπει στο κέντρο και, τότε, απευθύνεται στον οφθαλμίατρο. Πολλές φορές όμως είναι αργά.
 
Η μόνη λύση είναι η τακτική εξέταση από οφθαλμίατρο και, ιδίως, μετά τα 40 έτη ηλικίας. Το λιγότερο ανά 2 έτη μεταξύ 40 και 60 ετών και οπωσδήποτε ανά έτος, μετά τα 60 έτη ηλικίας.
 
Στο ιατρείο του οφθαλμιάτρου Ιωάννη Τσιαμπαλή, στη Λάρισα, όσον αφορά στο γλαύκωμα, γίνεται η καλύτερη δυνατή παρακολούθηση, με οπτικά πεδία υψηλής τεχνολογίας και OCT υψηλής ανάλυσης. Όταν δεν ελέγχεται η πίεση μόνο με αγωγή, υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικών επεμβάσεων με ό,τι πιο σύγχρονο χρησιμοποιείται παγκοσμίως, στις περιπτώσεις σοβαρών γλαυκωμάτων.

Βυθός Οφθαλμού & Ωχρά


Ως προς το βυθό του οφθαλμού, πράγματι η τεχνολογική υπεροχή του ιατρείου με OCT υψηλής ανάλυσης, φλουοροαγγειογραφία και φωτογράφηση βυθών παρέχει τη δυνατότητα διαφοροδιάγνωσης και των πλέον ενδεδειγμένων θεραπειών, σε περιπτώσεις όπως:

● Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια - Laser θεραπεία
● Παθήσεις ωχράς - Ενδοϋαλοειδικές ενέσεις
● Ενδοαγγειακές αιμορραγίες - Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
 
Στο υπερσύγχρονο χειρουργείο του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας -όπου ο Ιωάννης Τσιαμπαλής διατελεί υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Τμήματος- μπορούν να γίνουν όλες οι επεμβάσεις που αφορούν στον οπίσθιο πόλο (βιτρεκτομές, επεμβάσεις για αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς κ.ά.).